W naszej działalności najważniejsza jest tradycja oraz doświadczenie które pozwola zaspokoić gusta najbardziej wymagających klientów.

Zobacz również:


Rok założenia 1957.

W tym roku Mistrz Cukierniczy Jan Banatkiewicz realizując wytyczony przez siebie życiowy cel kończy budowę Zakładu Cukierniczego. Słodkie wyroby z pracowni Pana Jana szybko zdobywają szerokie uznanie wśród kieleckich smakoszy, także tych najbardziej wymagających. W 1962 roku rozpoczęto sprzedaż ciastek, ciast i lodów w sklepie firmowym otwartym przy ul. Staszica 10A, który cieszy się do dnia dzisiejszego niesłabnącym powodzeniem wśród kieleckich konsumentów. 

Mijają lata - w starej pracowni robi się zbyt ciasno. Rosnący popyt zmusza do rozbudowy zakładu. W 1986 roku powstaje nowy obszerny obiekt przy ul. Zagórskiej 137, w którym następuje realizacja kolejnych planów i pomysłów. Ambicją Firmy jest wejście z wyrobami na rynek ogólnopolski. Obok tradycyjnych tortów , ciast i lodów pojawiają się wyroby czekoladowe w postaci wiśni w czekoladzie z likworem. Wielkość ich produkcji szybko rośnie dzięki nowoczesnej linii technologicznej. Firma współpracuje z Warszawską Szkołą Cukierniczą organizującą pokazy i kursy prowadzone przez włoskich i szwajcarskich mistrzów cukierniczych, oraz z polsko- francusko- belgijską spółką Barry Callebaut, która organizuje pokazy wypieków na bazie czekolady i innych mas. Efektem tego jest udział w wystawach i konkursach cukierniczych organizowanych m.in. w Kielcach, Poznaniu, Warszawie. Sztuka z jaką zdobimy torty i inne wykwintne wyroby znajduje uznanie w oczach jurorów, czego dowodem są wyróżnienia i dyplomy za zdobycie czołowych miejsc. 


Prace prezentowane na Pierwszej Ogólnopolskiej Wystawie – Konkursie Cukierniczym

W listopadzie 1992 roku jako jedyny zakład z dawnego województwa kieleckiego zostaliśmy zakwalifikowani do Pierwszej Ogólnopolskiej Wystawy – Konkursu Cukierniczego w Warszawie. Prace spod ręki Mistrza Jana Banatkiewicza zostały wyróżnione i tak bardzo posmakowały jurorom, że zostały wysłane jako poczęstunek dla ówczesnego Prezydenta RP Lecha Wałęsy.  

W roku 1998 pokazaliśmy nasze wyroby czekoladowe na Międzynarodowych Targach Poznańskich „Polagra 98”. Zaoferowaliśmy na nich odbiorcom wyroby w postaci bombonierek z wiśniami w czekoladzie z likworem, Królewskich patyczków miętowych oblewanych czekoladą oraz okolicznościowych mikołajów i jajek wielkanocnych z czekolady. Ekspozycja spotkała się z dużym zainteresowaniem, a największe uznanie zdobyły patyczki miętowe. 

Po gruntownym remoncie, w 2000 roku otwarto przestronną, elegancką Cafe Cukiernię w miejscu dawnego lokalu przy ulicy Staszica. Lokal posiadał 5 stolików. Wtedy to oferta poszerzyła się o szeroki wybór aromatycznej kawy Lavazza, wprowadzono także cieszące się ogromna popularnością bezalkoholowe drinki. Na stałe do oferty wszystkich cukierni, weszły przepyszne desery lodowe, z niezliczoną ilością składników do wyboru. 

W 2001 roku otworzyliśmy lokal firmowy w Busku Zdroju w al. Mickiewicza. W kolejnych latach przy wszystkich naszych lokalach uruchomiliśmy przestronne ogródki letnie mogące pomieścić ponad 40 osób. W roku 2007 cukiernia przy ul. Staszica przeszła kolejną metamorfozę – sądząc po opiniach klientów – udaną!! 

Tradycje Ojca - założyciela Firmy Cukierniczej '' Banatkiewicz'' kontynuują synowie Janusz i Andrzej Banatkiewicz, którzy od najmłodszych lat zdobywali umiejętności i wiedzę pod czujnym okiem mistrza Jana, stosującego wobec synów surową ocenę i wysokie wymagania.

Copyright 2010 Banatkiewicz.pl